Șahul este unul dintre cele mai faimoase jocuri de logică din lume. Nu este un secret pentru nimeni că acesta dezvoltă logica, tactica, strategia și multe alte proprietăți ale unei personalități intelectuale.

Este simplu să ne dăm seama că șahul afectează dezvoltarea personalității și formarea anumitor abilități pozitive în viața fiecăruia dintre noi. Vom accentua doar câteva, pentru a înțelege că în mediul celor maturi șahul este un mijloc de desăvârșire, iar în mediul copiilor – un eficient instrument educațional.

Intuiţie

Capacitatea de a alege ne este cerută în fiecare zi. De dimineață și până seara ne confruntăm constant cu situații simple, nesemnificative, precum și cu altele, mai complicate, extrem de importante, când este necesar să facem o alegere anume.

Șahul dezvoltă intuiția, deoarece din două mișcări de aceeași valoare, trebuie să alegi doar una.

Un fapt interesant: la șah, cea mai evidentă mișcare nu este folosită de 90% dintre jucători, ci doar de 50%.

Răbdare

Dacă nu ai răbdare, este puțin probabil să poți să-ți învingi adversarul. Analiza atentă a echilibrului de forțe pe tablă, așteptarea răbdătoare a mișcării adversarului și concentrarea pe termen lung asupra strategiei tale – toate acestea dezvoltă răbdarea unui bun jucător de șah. Și aceasta este una dintre calitățile cheie ale unei persoane de succes. Această calitate se poate extinde cu timpul luând și alte aspecte precum îngăduința și indulgența, foarte necesare și rare pentru zilele noastre.

Gandire analitica

Jucând șah, dezvoltați gândirea analitică. Și nu este vorba doar să te gândești la mișcările tale, ci și la cele a adversarului tău care îți influențează poziția și jocul. Prin urmare, o privire din exterior este lucrul care deseori îi lipsește unei persoane. Aceasta te ajută să-ți apreciezi corect propria situație.

Foarte des evaluăm subiectiv cutare sau cutare caz. Și examinând tactica adversarului tău, încercând să-i pătrunzi logica și intențiile, vei dezvolta gândirea analitică obiectivă, care cu siguranță va fi foarte utilă în viață. Gândirea analitică face legătură între diferite evenimente pe care le trăim sau la care vom participa, ajutându-ne să le înțelegem importanța și cum ne condiționează activitatea.

Încrederea în sine

În mod surprinzător, capacitatea de a gândi ca un câștigător este de o importanță extraordinară în orice domeniu de activitate. Nu este simplu să obții o atare stare de spirit care este rezultanta unei îmbinări dintre dorința de a câștiga și teama de a pierde. Pentru a atinge cu succes acest obiectiv, este vital să crezi în victorie.

Este greu de imaginat o personalitate dezvoltată care nu crede în sine. Atitudinea psihologică a câștigătorului este antrenată ca orice altă calitate intelectuală. Șahul este mijlocul ideal pentru asta.

Abilitatea de a pierde

La prima vedere, s-ar părea că această afirmație o contrazice pe cea anterioară. De fapt, nu. Abilitatea de a pierde este, de asemenea, o proprietate extrem de importantă a unei personalități dezvoltate.

Pierderile, precum victoriile, ne afectează în moduri uimitoare. Tragem concluzii la care nu ne-am gândit până acum, cultivăm rezistența în noi înșine pentru a nu renunța.

De fapt, istoria lumii demonstrează clar că mai devreme sau mai târziu toată lumea pierde, dar numai cei puternici pot pierde. Aceștia acceptă orice întorsătură neașteptată cu calm și demnitate.

Cei slabi, în schimb, cad în furie, acuză pe toți cei din jurul lor, într-un cuvânt – devin nervoși și exaltați. Jucând șah regulat te vei ajuta să-ți dezvolți această trăsătură puternică de personalitate. Oare de puține ori în viață apar situații care ne cer să știm să cedăm. O înțelepciune populare spune: Învinge acela care știe cum și când să cedeze. Deci, și aceasta este o calitate de excepție a unei personalități puternice.

La final, adăugăm doar că șahul este și o plăcere extraordinară. Orice intelectual ar fi de acord cu asta. La urma urmei, rezolvi niște probleme foarte dificile, realizând totodată că acesta este doar un joc, iar în caz de eșec, vei pierde doar o partidă.

Deci, de ce să nu profitați de acest lucru pentru auto-dezvoltare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *