“Gimnastica minţii”, după cum mai este supranumit şahul, a cucerit omenirea sute de ani în șir, și nu fără temei. De ce copiii trebuie familiarizaţi cu şahul?

1. Este folositor. Nici o altă probă de sport nu dezvoltă inteligenţa şi capacităţile analitice în aceeaşi măsură ca şahul. Nu degeaba acest joc e considerat sportiv – munca intelectului în el se combină cu eforturile fizice. Concomitent şahul formează la copil voinţa, năzuinţa spre victorie, echilibrul psihologic, consolidează memoria şi concentrează atenţia. Aceste calităţi sînt folositoare şi pentru băieţi, şi pentru fete, mai ales acum în epoca egalităţii genurilor, cînd părerea despre şah ca joc băieţesc s-a învechit. Şahul îi disciplinează pe jucători.

2. Este comod. În zilele noastre copilul, care în timpul liber joacă şah, dar nu umblă brambura, este o mare bucurie pentru părinţi. Pentru cei care preferă aerul curat, le amintesc, că tabla de şah, spre deosebire de pian ori haltere, poate fi luată în curte, în parc, la vilă sau la frigărui.

3. Este modern. În toată lumea se practică cu inetres deosebit pentru calitățile pe care le cultivă. În multe ţări şahul e întrodus ca obiect obligatoriu în clasele primare. Experienţa lor demonstrează că în clasele în care se studiază şahul reuşita este mai bună.

4. Este accesibil. Acest sport poate fi practicat de la 4-5 ani, dar nu e tîrziu nici la 7 sau 14 ani. Pentru studierea şahului nu este necesar inventar foarte scump şi nu trebuie arendate terenuri sportive, nu există nici riscul traumelor.

5. Este interesant. Pe lîngă faptul că este interesant însuşi jocul, copiii, participînd la diverse competiţii, călătoresc în diferite ţări, comunică cu alţi copii. Este un mediu deosebit în care se adună, fără îndoială, cei mai buni şi mai deştepţi copii, viitoarea elită intelectuală a naţiunii.

Valeriu Coadă, Secretar general al Federației de Șah a Republicii Moldova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *