Circa 600 milioane de oameni în întreaga lume practică șahul. Această cifră impunătoare denotă faptul că șahul are o popularitatea imensă pe mapamond, iar rolul său în dezvoltarea intelectuală a fiecărui om nu poate fi pusă la îndoială. Dragostea față de șah îi unește pe toți într-o comunitate aparte, stabilind relații și legături ca într-o vastă familie. Anume acest adevăr a dorit să-l exprime Fiderația Internațională de Șah (FIDE) când și-a lansat deviza „Suntem o familie”.

   Preluând frumosul generic al FIDE, Federația de Șah din Moldova petrece – de-acum tradițional –  Turneul Național de Șah între echipe „Familia șahistă”. La ediția a treia, curentă, care a avut  loc la Chișinău, în data de 24 noiembrie,  au participat echipe din mai multe localități. Condiția de admitere la turneu obliga echipele să fie formate din 2 membri ai unei familii. La tabla 1 –  căpitanul echipei, pînă la 12 ani, iar la tabla a 2-a – celălalt membru al familiei, de orice vîrstă. Ritmul de joc – 10 min  la partidă + 5 sec/mutare.

    Echipele au fost împerecheate conform sistemului elvețian și la finalul celor 7 runde au fost desemnați învingătorii. Echipa familiei Vedmediuc din Chișinău a parcurs turneul fără înfrîngeri, a învins în cinci meciuri şi s-a clasat pe primul loc, cucerind cupa de aur.   Pe locul 2 s-a clasat echipa familiei Șapocinic, care a acumulat 9,5 puncte.   Familia Bargan  a acumulat 8,5 puncte și s-au clasat pe locul 3, cucerind cupa de bronz. Pe locul 4 s-a clasat echipa familiei Nicorici, iar locul 5 i-a revenit echipei Martânenco.

     „Desfășurarea unor asemenea turnee contribuie la popularizarea şahului în rândul tinerilor doritori de a-l cunoaște care nu i-au descoperit încă pe deplin semnificația și valoarea”, a menționat după turneu Valeriu Coadă, Secretar general al Federației de Șah din Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *