Zilele acestea în România (Eforie-Nord) este în plină desfășurare Festivalul Internațional de Șah „Trofeul Litoralului”. Cu aproximativ o săptămână în urmă o întreagă delegație din Republica Moldova s-a deplasat în țara vecină, circa 30 de copii, nu doar pentru a-și petrece timpul la mare, alături de părinți și cei apropiați. Delegația este una mai specială – o echipă de mici șahiști talentați, dornici de a face concurență tuturor participanților în cursa pentru prestigiosul trofeu.

Printre concurenți sunt și elevii Academiei de Șah Bologan: Luca Hariton, dublu campion al RM în categoria U8, Cristi Popa, vicecampionul Chișinăului, Paula Mămăligă, vicecampioana RM din anul trecut și Tomescu Marc, care este la primul său turneu în străinătate.

Din cele 9 runde prevăzute de regulamentul competiției s-au jucat până în prezent cinci. La ecuatorul turneului a fost foarte fierbinte. În categoria U8, Luca a avut un start emoționant și a pierdut puncte prețioase, dar s-a recuperat ulterior și păstrează șansa să lupte pentru podium, la diferența de 1 p. de lider. În categoria U10, Cristi l-a întâlnit în runda a cincea pe liderul competiției Nagornii Daniil, compatriotul nostru, care acumulase 4 puncte din 4 posibile. După victoria repurtată în cea mai lungă partidă a rundei Cristi s-a egalat la puncte cu cei din fruntea clasamentului Coropceanu Eduard (4 p.) și Gherasimciuc Iaroslav (4 p.) și astfel continue să lupte pentru trofeu. Nu și-a pierdut șansele nici Paula, cu 3 p. la activ. Un start reușit a avut Marc (U8) care acumulase 3 p. din 3 posibile. Totuși în ultimele 2 runde adversarii s-au dovedit a fi mai puternici, și Marc s-a văzut nevoit să cedeze.

A doua parte a turneului se așteaptă să fie una incandescentă. Le dorim mult succes și odihnă plăcută, conform așteptărilor, tuturor copiilor noștri, care ne reprezintă țara. Le ținem pumnii și îi privim cu multă speranță.    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *