Dragi prieteni și iubitori au șahului, vă invităm oficial să veniți să fotografiați secvențe de la Campionatul Național de șah care este momentan în plină desfășurare.

Elevul Academiei de Șah Bologan Luca Hariton, campion en-titre al Republicii Moldova între copii până la 8 ani, conduce clasamentul și in actuala ediție a Campionatului Național. El a reușit să învingă toți adversarii în primele patru runde, acumulând 4 puncte din 4 posibile. El este urmat de elevul Școlii Sportive Specializate de șah nr.7 din Chișinău Lev Sit, care are 3,5 puncte la activ.

În lupta pentru medalii între fetițe până la 8 ani lider este eleva Școlii Sportive din Sângerei Sofia Andronic -fără nici o înfrângere.

În zilele acestea trec de jumătatea Campionatului și copiii care concurează în categoria până la 10 ani. Este cea mai numeroasă grupă. Participă 37 de tineri șahiști. Cei mai în formă dintre copii, care s-au antrenat mai mult și mai calitativ, adună mai multe puncte, dar și partidele sunt din ce în ce mai dificile. Elevul Școlii Sportive nr.2 din Bălți Iustin Buznea  a câștigat toate cele 4 partide. El este urmat de elevul Școlii Sportive Specializate de șah nr.7 din Chișinău Vladimir Stahniuc, care are 3,5 puncte la activ.

Chișinăuianca Alexandra Poleacova este liderul grupei fetelor până la 10 ani. Ea a învins în primele patru runde toate adversarele și a adunat 4 puncte prețioase, cu șanse foarte bune pentru medalie. Cea mai rapidă partidă a fost jucată tot în grupa fetelor sub 10 ani. După câteva secunde de la începutul partidei a sunat telefonul unei participante. Mama fetiței a telefonat, nebănuind probabil că regulamentul competițiilor de șah este foarte dur și că partida se va încheia prematur pentru fiica ei – cu pierdere neașteptată. Acest caz nu este unic la astfel de competiții și rămâne de presupus că nu există elaborată încă o modalitate clară de prevenire a părinților și copiilor de către colegiul de arbitri. Credem că astfel de incidente traumatizante pentru copii pot fi evitate dacă direct în sala de competiții înainte de începerea partidelor participanții vor fi atenționați în mod special. Mai mult, arbitrii principali pot să insiste ca telefoanele să fie deconectate și să monitorizeze procedeul. Atunci efectul va fi altul și nimeni nu va avea de suferit. Iar organizatorii vor arăta în fața publicului ca o instanță cu adevărat autoritară.

Tradițional se știe că învingătorii Campionatului vor obține dreptul să reprezinte țara noastră la Campionatul Mondial de șah între copii până la 8 și până la 10 ani, care în acest an se va desfășura în Egipt. Holurile sunt aglomerate de părinții copiilor care pentru prima dată sunt antrenați într-o competiție de anvergură. Toți sunt în așteptare să afle cine va pleca în Egipt după medalii! Domină o tensiune înaltă, un freamăt ușor de recunoscut, specific numai și numai campionatelor naționale. Fețe pline de emoții, speranțe, neliniște, teamă, toate sentimentele amestecate într-un amalgam. Dar în atmosfera încordată se distinge și plăcerea de a aștepta, monologuri șoptite în barbă.

Nu minimalizăm și nici nu râdem de trăirile părinților duse la extremă, care vor fi privite cu o ușoară nostalgie după mulți ani de competiții, de undeva de-acasă, așteptând cu aceeași emoție rezultatele copiilor. Se va întâmpla același lucru, dar de-acum cu detașarea necesară și tactul aferent potrivit unor părinți avansați în gestionarea momentelor de după o partidă, indiferent de rezultatul acesteia.

Ne bucurăm mult de faptul că tot mai mulți părinți înțeleg beneficiile practicării șahului de către copii. O nouă generație de puști bat la porțile afirmării! Suntem solidari cu toți acești copii minunați și cu părinții lor începători. Acesta e ciclul firesc și normal. Nimeni nu se naște învățat. Împreună vor învăța și vor evolua frumos! Șahul se va alege cu o mulțime de șahiști talentați, dornici de a progresa și cuceri noi culmi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *