Mulți începători, care nu au încă experiență competitivă în șah, cred că lucrul principal înainte de un turneu este să repeți jocul în deschidere, să rezolvi cât mai multe probleme, să analizezi partidele adversarilor – și toate acestea vor însemna pregătire de turneu. De fapt însă adevărata pregătirea de turneu este altceva.

Practica arată că cel mai important lucru este pregătirea psihologică, să te montezi interior pe unda turneului, pentru o eventuală confruntare. O astfel de pregătire iese în evidență mai ales atunci când jucătorul ajunge într-o poziție dezavantajoasă și dă dovadă de mult calm, nu intră în panică, și, principalul, își păstrează luciditatea gândirii.  

În orice sport există noțiunea de furie sportivă. Nu fiecare copil însă o posedă. În șah aceasta presupune o luptă fără compromisuri pe tabla de șah și o rezistență cât mai durabilă.

Se întâmplă că suferind câteva înfrângeri, mulți copii se descurajează și nu vor să termine turneul. Prin urmare, antrenamentul și educarea stabilității psihologice sunt sarcina principală a antrenorilor și a părinților. Abilitatea de a juca ambițios, energic și fără compromisuri după înfrângere este o calitate importantă a unui șahist. În șahul copiilor, cele mai periculoase și tensionate poziții sunt tocmai cele câștigătoare, iar aici deseori jucătorul cu un sistem nervos central mai puternic poate ieși învingător.

De multă vreme observăm un fenomen care se repetă cu regularitate. La turnee copiii joacă mai slab ca de obicei, sub nivelul lor. Nu pentru că au uitat anumite cunoștințe sau nu sunt bine antrenați, dar din cauza instabilității lor psihologice, ceea ce nu le permite să se concentreze și să se manifeste plenar.

În așteptarea câștigului copiii se agită, se răsucesc, își pierd vigilența, manifestând emoții nestăpânite și arătând cu toată înfățișarea lor că vor deveni în curând câștigători. Prin urmare, înainte de turneul de șah, asigurați-vă că ei sunt reglați din punct de vedere psihologic să îndeplinească următoarele precepte:

Dacă ai un avantaj material, spune-ți – STOP !!!

Joacă încet, luând în considerare fiecare acțiune pe tablă. O metodă de concentrare în astfel de situații spune că înainte de a face o mutare într-o poziție câștigătoare, ciupește-ți mâna pentru a nu te relaxa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *