Iubitorii șahului, părinții, pedagogii în decurs de 9 zile au urmărit cu un deosebit interes desfășurarea Festivalului Internațional de Șah Cireșar 2020. Acesta este un eveniment sportiv tradițional, de anvergură, fapt confirmat de cei circa 188 de copii din cele 8 țări participante: România, Ucraina, Belarus, Ungaria, Franța, India, Polonia. Țara noastră a fost reprezentat de șahiști din Chișinău, Tighina, Bălți, Comrat, Tiraspol, Fălești, Râbnița și Strășeni. 

Ediția curentă a fost organizată de Federația de Șah a Republicii Moldova în parteneriat cu Academia de Șah Hannibal din București, România. Pentru prima dată marea competiție s-a petrecut online, pe platforma Chess.com, lucru care a adăugat emoții în plus tuturor participanților.

Tinerii șahiști au fost repartizați în patru grupe conform vârstei: până la 8, 10, 12 și 14 ani. În lista participanților s-au regăsit copii cu rezultate anterioare impresionante, inclusiv și campioni ai țărilor pe care le reprezintă. Cu atât mai semnificative și importante sunt rezultatele obținute de șahiștii noștri. În categoria U08 Vitalie Jimji din Comrat, care tot turneul s-a aflat în fruntea clasamentului, a terminat pe locul 2, cu 7.5 puncte cedând jumătate de punct lui Lucan Rus David (FRA). Locul 3 i-a revenit lui Abel Kovacs din România.

În categoria de vârstă U10 pe primul loc s-a clasat Kirill Guretchii, discipolul școlii de șah din Tiraspol, cu 7.5 puncte la activ din 9 posibile, urmat de Lintes Albert-Ioan (ROU) și Akhmedov David (RUS) – ambii cu câte 7.0 puncte acumulate. 

Campionul Moldovei Stas Cebotari, care se antrenează la Casa de creație din Fălești a reușit să acumuleze 7 puncte din 9 posibile în cea mai puternică grupă, între șahiști până la 14 ani, obținând trofeul de aur.

În turneul fetelor cel mai bun rezultat dintre șahistele noastre l-a înregistrat Verbin Cleopatra care a obținut trofeul de bronz în grupa fetelor până la 12 ani. Cleopatra este eleva Școlii sportive specializate nr.7 de șah din Chișinău. În această categorie de vârstă pe locul 1 s-a clasat Stefan Iulia-Cristiana din România, iar pe locul doi Pragnya H G din India.

Au luptat destoinic pentru medalii, demonstrând un joc curajos, și tinerii șahiști Anastasia Poleacova, Călin Maliștean. Radu Albu, Vladislav Ivarlac, Dan Văzdăuțan, Ecaterina Comarnițcaia, Alexandru Conovca, Semion Stancev, Vlad Albu, Vlaicu Beresteanu, Andrei Ciur, Elena Chiosa, Vladislav Sirețanu, Ecaterina Chireacova, Iacov Gumenâi, Kiril Stancev, Silviu Bacalu și Emilia Bâtcă.

Felicitări câștigătorilor și tuturor copiilor care s-au bucurat de această sărbătoare a șahului.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *