Copiii studiază șahul pentru a-și dezvolta capacitățile intelectuale si, ca urmare, să obțină mai bune rezultate la învățătură. Pentru ei este important să se bucure de orice rezultat care le inspiră încredere în sine și curaj. De asemenea, ei au nevoie să fie apreciați la justa lor valoare. Vine un moment când fiecare copil vrea să realizeze lucruri pe măsura aptitudinilor și înțelegerii sale, împreună cu părinții să-si vadă evoluția spre performanță. Pe lângă încurajările si laudele verbale pe care le poate primi participând la vreo competiție este absolut necesar ca succesul său sa fie reflectat și de acte confirmative. Acestea îi vor aminti, cu orice ocazie, că munca și talentul său nu sunt zadarnice.

Carnetul de legitimare a tânărului șahist este un certificat care nu doar îi înregistrează rezultatele sportive – oricare ar fi acestea. Este unicul document care îl diferențiază de amatori, îi atestă nivelul de pregătire și îi conferă dreptul să participe la turnee cuprinse în calendarul Federației de Șah a RM și la turnee internaționale organizate în alte țări. Așadar, carnetul de legitimare îi deschide tânărului șahist multiple posibilități de creștere și îi certifică valoarea pe întreaga perioada de formare.

De aceea, înainte de a-și înscrie copiii la cursuri de șah într-o instituție din domeniu, părinților le este recomandat să se informeze despre aceste detalii foarte semnificative. În primul rând, pentru a cunoaște perspectivele reale care îi așteaptă pe copii lor.  În al doilea rând, pentru a face o alegere corectă, mai puțin bazându-se pe mesaje publicitare pompoase.

Tinerilor șahiști nu li se înmânează carnete de legitimare numai încazul când studiază șahul în mod individual sau în instituții care nu manifestăinteres pentru succesele lor personale. Astfel, ei ratează turnee importante, rămân necunoscuți, și se detașează de viața șahistă. Acestor copii cu timpul le scade motivația interioară și interesul pentru șah. În cu totul altă situație sunt acei copiii care participă la competiții oficiale omologate deFederația de Șah. Ei obțin rating internațional conform pregătirii lor, care le determină locul în cohorta șahiștilor din întreaga lume.

În acest context nu este de prisos să amintim că la ediția de primăvară a turneelor de șah „Pionul campion” și Căluțul năzdrăvan” încheiate recent, la care au participat peste 100 de copii din diferite școli, 26 au îndeplinit normativul pentru categoria a patra, iar 14 – pentru categoria a treia. Felicităm învingătorii, printre care și elevii Academiei de șah Bologan: Radu Petrachi, Alexandru Galațanu, David Lupu.    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *