În rândul începătorilor de multe ori partidele de șah se termină surprinzător de repede, încă în deschidere. Explicația acestui fenomen este simplă: lipsa de experiență. Cunoștințele începătorilor sunt puține și, preponderent, teoretice. Ei nu au practica de joc corespunzătoare pentru a se orienta în situațiile mai complicate, apărute pe tabla de șah. De aceea, ajung că nu știu să conducă jocul, nu văd amenințările adversarului; matul într-o mutare, bunăoară, sau cele mai simple procedee tactice care îi fac să cedeze.
După cum se știe, pentru a excela într-un domeniu, raportul optimal între teorie și practică trebuie să fie de 30 % / 70 %. Nu este atât de important ce studiem, cât ceea ce știm. Cunoștințele de bază, cele care nu se uită, le asimilăm odată cu acumularea experienței. Practica este indicatorul cunoașterii noastre reale. Aceasta ne verifică permanent nivelul de joc, măsura în care știm să aplicăm regulile și principiile șahului. Ea ne învață acea parte a jocului pe care nu ne-o poate transmite niciun antrenor și nu este în nicio carte – să percepem șahul din punctul de vedere al logicii și complexității lui. În acest sens, ne cultivă deprinderile de rigoare. De exemplu, antrenamentele insistentene dezvoltă viziunea combinativă, abilitatea de a ne descurca cu ușurință în pozițiile tipice și a nu pierde timp prețios pentru analiza lor. Obținerea experienței în șah este un lucru absolut necesar și din punct de vedere psihologic. Aceasta ne formează ca șahiști echilibrați, ne călește rezistența în fața greutăților, de care avem nevoie în cadrul turneelor, campionatelor etc.
Cu toate acestea, nu întotdeauna avem la dispoziție un partener de joc. În asemenea condiții de ajutor ne sunt programele de șah pe calculator. Cele mai cunoscute ca Chessmaster, Fritz, Shredder, Rybka, pot fi găsite pe Internet. Șahul cu calculatorul nu este atât de interesant ca confruntarea cu un oponent viu, în schimb este tot atât de captivant dat fiind că intelectul artificial este absolut imparțial și nu comite greșeli întâmplătoare. Pentru a juca cu succes împotriva calculatorului selectăm nivelul care ne corespunde și încercăm să-l învingem. O astfel de experiență este simplu de realizat – fără a ieși din casă. Ne cere doar să ne aflăm 1-2 ore pe zi în fața calculatorului. Este și utilă pentru că ne completează cunoștințele practice și ne permite să continuăm studierea șahului într-un mod mai neobișnuit.