În timpul vacanței de toamnă a elevilor, 263 de tineri șahiști (un număr record pentru această perioadă) au participat la turneele oficiale de șah desfășurate în diferite centre șahiste din Republica Moldova.

Circa 145 de elevi pasionați de șah din Chișinău, Tiraspol, Dondușeni, Ialoveni, Dubăsari, Sângerei, Florești, Criuleni, Râșcani, Strășeni și Râbnița, precum și din Ucraina și România au participat la tradiționalul turneu „Toamna Moldovei” desfășurat în perioada 30 octombrie – 4 noiembrie în Chișinău. De remarcat este faptul că la turneu, conform regulamentului, au fost admiși numai șahiști până la 14 ani care dețin o anumită categorie sportivă, fiind clasificați în lista de start după 3 categorii de vârstă. 

Elevul „Academiei de Șah Bologan”  Luca Hariton a cucerit cupa de aur în grupa sub 8 ani, acumulând 8,5 puncte din 9 posibile. Este un rezultat de excepție obținut de dublu campion al Republicii Moldova între copii până la 8 ani. Pe locul doi s-a clasat chișinăuianul Nazar Cadro, iar bronzul l-a obținut Alex Dogot din Costești, Ialoveni. Între fetițe sub 8 ani elevele Școlii sportive specializate de șah nr.7 din Chișinău au cucerit toate cele 3 cupe: locul 1 l-a ocupat pe podium Sofia Grib, locul 2 – Maria Levința, 3 – Ilinca Talmaci.

În grupa  copiilor sub 10 ani elevii Școlii sportive specializate de șah nr.7 din Chișinău Radu Albu (locul 1), Eduard Stahniuc (locul 2) și  Vladimir Stahniuc (locul 3) s-au situat în fruntea clasamentului final.  Între fete până la 10 ani s-au evidențiat:  Victoria Mânzat din Florești (aur), Alexandra Poleacova (argint) și Paula Mămăligă (bronz).

În turneul celor mai mari și experimentați șahiști, doi lideri au acumulat câte 7,5 puncte: Vladislav Sirețanu din Strășeni a obținut aurul sub 14 ani, iar chișinăuianul Serghei Larionov – aurul sub 12 ani. Ei au fost urmați în clasament de Vlad Albu cu 7  puncte la activ. Marina Ciudin din Sângerei s-a clasat pe primul loc în competiția feminină, Elena Chiosa – locul 2, Ana Pascari – locul 3. Premianților le-au fost înmânate cupe, diplome și premii bănești.

În aceiași perioadă peste 80 de șahiști sub 14 ani au participat la Cupa municipiului Bălți la șah, care a fost câștigată de șahista Iana Branasco.

În municipiul Comrat în perioada 2-4 noiembrie treizeci și șapte de șahiști au participat la turneul republican de șah, consacrat Zilei Naționale a vinului in Găgăuzia.

Numărul mare de participanți la aceste turnee demonstrează creșterea interesului față de sportul minții în țara noastră. Asemena competiții servesc un bun antrenament pentru cei mai puternici juniori în ajunul Campionatului mun. Chișinău la șah, care va avea loc în perioada 8-14 noiembrie și a Campionatului Mondial de șah, care va avea loc în perioada 12-25 noiembrie în orașul Montesilvano, Italia.        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *