În perioada 20 august – 15  septembrie are loc Olimpiada mondială de sah online. La cea de a 2-a ediție participă 153 de țări! Al doilea an consecutiv Olimpiada se desfășoară pe platforma chess.com. Aceasta este o competiție de echipe mixte formate din 3 șahiști și 3 șahiste.

Selecționata de șah a Republicii Moldova a participat la etapa de calificare a Olimpiadei în perioada 2-4 septembrie. Primele 3 clasate în grupă promovează în urmatoarea divizie valorică. Echipa Moldovei a evoluat într-o grupă puternică, întâmpinând greutăți în primele două runde. Oponenții șahiștilor noștri au fost sportivi din Letonia, Italia, Estonia, Uzbekistan, Malaysia, Austria, Elevetia, Tara Galilor si Irak.

Echipa noastră a demonstrat o bună pregătire, reușind șapte victorii consecutive și acumulând 14 puncte, la egalitate de puncte cu echipa Letoniei, cu care a împărțit primele două locuri în grupă. Pe locul 3 s-a situat echipa Italiei, care a acumulat 13 puncte. Aceste trei echipe au obținut dreptul de a evolua săptămâna viitoare în divizia superioară a Olimpiadei printre cele mai puternice 40 de echipe din lume.

Pentru selecționată au evoluat cu succes marii maeștri internaționali Viorel Bologan, Viorel Iordăchescu, maeștrii Andrei Macovei, Ivan Schițco, Egor Lașkin, Dragoș Cereș, Paula-Alexandra Gîtu, precum și tinerele șahiste Valentina Verbin, Alina Mihailova, Ana Petricenco și Diana Tuktamîsova.

Cele mai bune rezultate le-au înregistrat Viorel Bologan, care a reușit să acumuleze 6 puncte în 7 partide, Valentina Verbin – 6,5 puncte din 8, Egor Lașkin 4,5 din 6, Viorel Iordăchescu 3,5 din 5, Alina Mihailova 5 din 7, Ivan Schițco și Ana Petricenco – câte 2 din 3 partide. Toti împreună și-au adus aportul la victoria comună, evoluând sub egida maestrului internațional Ruslan Soltanici, antrenorul principal al selecționatei. In perioada 8-10 septembrie se vor desfășura competițiile în Divizia superioară, în care echipa noastră se va confrunta cu cele mai puternice selecționate a șahului mondial.

Rezultatele calificării pot fi văzute pe:

http://chess-results.com/tnr576506.aspx?lan=1&art=0&flag=30

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *