Pe 03.06.2020 s-a desfășurat al doilea din ultima lună WEBINAR pe tema șahului  cu participarea domnului Victor Bologan, mare maestru internațional, campion al R.Moldova la șah, președintele Academiei de Șah, directorul executiv al Federației Internaționale de Șah, deputat în Parlamentul R. Moldova. La conferință au participat și alte personalități notorii din lumea șahului: Dmitrii Svetușkin, mare maestru internațional, campion al RM la șah, președintele consiliului antrenorilor Federației de Șah a Republicii Moldova, Elena-Luminița Cosma, mare maestră, de 3 ori campioană a României, antrenoare la Clubul Central de Șah din București, Nad-Titus Petre, maestru internațional, antrenor coordonator al lotului de juniori a României.

Mai mulți profesori și antrenori de șah din  Chișinău și din țară, și-au anunțat prezența la seminar. De la bun început s-a stabilit o atmosferă prietenească între participanți. Oaspeții din România cu o mai mare experiență în domeniul lecțiilor de șah online au povestit celor prezenți despre instrumentele lor de lucru pe care le aplică în practică. Deosebit de interesantă a fost relatarea domnului Nad-Titus Petre care s-a referit la mai multe aspecte a procesului de instruire, a arătat cum poate fi îmbunătățită modalitatea de furnizare a informației elevilor,  folosind diferite aplicații pe tabla de șah care sunt foarte atractive și pe înțelesul elevilor. A răspuns la întrebări și a menționat că prin intermediul unor programe soft pot fi îmbinate într-un singur antrenament exercițiile de tactică cu problematica finalurilor de partidă. 

Despre experiența sa, privind predarea șahului în grupe, a vorbit și doamna Elena-Luminita Cosma, accentuând utilitatea Skype-lui în procesul de comunicare. Răspunzând la întrebări doamna antrenoare a întreținut un scurt schimb de opinii în care a fost atins aspectul educațional al instruirii. De asemenea s-a menționat importanța feedback-ului în procesul de formare a competențelor la elevi, și faptul că copiii se adaptează treptat la lecțiile de șah online și această modalitate trebuie să fie utilizată rațional.

În urma unui dialog strâns s-a dovedit că în lecțiile la distanță destul de eficientă este platforma Lichess, care oferă un șir de opțiuni ușor de asimilat, și, în plus, posibilitatea de a organiza mini-campionate la șah între diferite grupe de elevi. În baza lor profesorul reușește să realizeze analize detaliate a partidelor de șah, să le comenteze și explice conținutul sub aspect demonstrativ, accesibil elevilor. Această idee a fost susținută de mai mulți profesori și antrenori din R. Moldova, printre care Vadim Chircu, Valeriu Ionaș,  Bela Șusterman și Galina Crigan (Bălți), Ala Codreanu (Sângerei), Vitalie Rotari (Dondușeni) ș.a.

Cu mare atenție participanții au ascultat comunicarea domnului Svetușchin care a povestit despre antrenamentele sale la Centrul de Performanță din Chișinău. Dumnealui a recomandat antrenorilor, pe lângă instrumentele pe care le exploatează personal, ca programul Chessbase, bunăoară, să introducă în practica lor și lucrul cu literatura de specialitate făcând referință la cărțile lui G.Kasparov Predecesorii mei celebri (în original Мои великие предшественники).

Pe post de coordonator a conferinței domnul Bologan a intervenit în mai multe rânduri cu informație utilă. În special, a subliniat cât de important este să cultivăm la elevi abilitatea de a gândi cu scheme, învățată de la pedagogii săi. Domnul Bologan de asemenea s-a oprit la o problemă de o importanță esențială precum este furnizarea informației pe diverse căi, contribuind astfel la dezvoltarea tuturor compartimentelor memoriei, precum memoria vizuală, auditivă, tactilă ect. Această comunicare a trezit un interes viu la toți cei prezenți, fiind înalt apreciată. Vorbind despre rolul programelor computaționale în formarea viziunii combinative la copii domnul Bologan a recomandat Puzzles Batlle (incorporat în Chess.com) pe care îl consideră foarte bun și necomplicat în exploatare.

Mai mulți antrenori de șah au constatat că dificultatea principală cu care se confruntă în predarea lecțiilor online este legată de implicarea adulților. Copiii de vârsta preșcolară și unii elevi începători mai au încă nevoie de asistență tehnică din partea părinților, pe care nu întotdeauna o primesc.

Întreaga conferință s-a desfășurat pe o notă majoră. În încheiere, domnul Valeriu Coadă, secretarul general al Federației de Șah a Moldovei și moderatorul conferinței a mulțumit celor peste 20 de participanți pentru problemele abordate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *