Puțină lume știe că șahul este un sport apropiat Bisericii. După cum ne-am obișnuit șahul îl înțelegem ca viața în format mic, iar în cadrul Bisericii viața își capătă împlinire în toată complexitatea sa.
Un preot din Cluj, România, a explicat, la rugămintea unui copil, credința ortodoxă pe tabla de șah.
„Tabla de șah este viața noastră. În viața noastră, Dumnezeu ni le așază și ni le dăruiește pe toate. Cea mai importantă piesă pe tabla de șah este Regele, care nu părăsește niciodată tabla de șah. Ăsta-i sufletul omului. Cea mai periculoasă piesă de pe tabla de șah este Regina. Stă lângă Rege. Adversarul de Regină se teme, nu de Rege. Asta-i mintea, mintea omului. Regina poate să meargă în orice direcție, pe tabla de șah, și nelimitat, cât ține tabla de șah. Pe cât îi de periculoasă pentru adversar, pe atât poate să fie de periculoasă și pentru cel care o are, dacă nu știe s-o îmblânzească. Una-i să-ți îmblânzești mintea și alta-i să ai o minte neîmblânzită.
Lângă Regină și Rege sunt Nebunii. Gândurile-s de două feluri: bune și ne-bune. Așa-s gândurile noastre. Lângă Nebuni, mai încolo, sunt Caii. Ai un gând care nu-i bun, ia Calul și du-te după un gând bun și mai dai o tură, dacă nu-l găsești, că Turele-s pe laterale.
Pionii. Pionul ăsta, cât îi de mic, care stă în fața fiecărei piese, e foarte important. De fapt Pionii sunt ceea ce învățăm noi de la viață. Ce învățăm de la viață și ce învățăm unul de la celălalt. Pionul, în general, e foarte cuminte. El apără. Are misiunea de a apăra, fiind scutul nostru sufletesc pe care ni l-a pus Dumnezeu. Și ce face Pionul? Pionul tot înaintează, înaintează și e capabil să-și dea și viața ca să-ți bage ție Regina înapoi, dacă ți-a scos Regina adversarul de pe tabla de șah”.
Aceasta a fost explicația credinței pe tabla de șah dată de părintele Ovidiu Gavrea.
Sursa: https://basilica.ro/cum-a-explicat-un-preot-credinta-pe-tabla-de-sah/