Ajungând în situația să le găsească copiilor ocupații pe măsură mulți părinți își pun întrebări de genul: De ce în prezent șahul se propagă ca una din cele mai eficiente forme ale educației multilaterale? Care este utilitatea șahului? Care sunt beneficiile pe care le oferă?
Oamenii de știință și profesorii din multe țări ale lumii au ajuns de mult la concluzia că fără șah este greu să ne imaginăm dezvoltarea completă a abilităților mentale și a memoriei la copii. Încă de la prima cunoștință cu șahul copiii învață să gândească logic și să raționeze.
La lecție antrenorul le spune copiilor în ce constă șahul și îi învață cum merg figurile pe tablă. După aceasta urmează jocul propriu-zis în care fiecare jucător trebuie să ia propria decizie, analizând poziția creată. În timp ce caută mișcarea necesară, ghidat de regulile jocului, copilul găsește două sau chiar trei mutări posibile. Apoi începe să chibzuiască și să compare – întrebându-se care dintre mutările găsite este cea mai avantajoasă.
Să spunem clar că copilul nu reușește imediat să facă alegerea logică corectă, dar se străduiește în acest sens și este deja minunat că analizează independent, gândește și încearcă să facă o alegere proprie, socotind cea mai bună mutare! După ce a stabilit care mutare este optimală, în opinia sa, el ia o decizie și acționează. Așadar, în timpul jocului copilul elaborează soluții independente și învață să-și adopte propria decizie. Acesta este un moment cheie în dezvoltarea sa.
O altă calitate importantă, pe care și-o dezvoltă este încrederea în propria sa judecată, în capacitatea de a evalua corect cursul gândurilor sale. Prin urmare, practicând șahul, învață nu numai gândirea logică, ci și să tragă concluzii prin care se autoinstruiește. Lecțiile sistematice și jocul practic contribuie la dezvoltarea tot mai largă a acestor calități. Și, ceea ce trebuie remarcat în mod deosebit, cu fiecare lecție copilul începe să înțeleagă că poate face ceva de unul singur. Și, cu cât mai mult insistă, cu atât mai încrezător este. Astfel devine independent, treptat dezvăluindu-se și maturizându-se ca personă.